borgfly.com Flyhistorien Brødrenes første flyvning

Brødrenes første flyvningBrødrene satte flyhistorien på kartet da de fant opp, bygde og gjennomførte verdens første suksessrike flyvning med motorfly. Flyvningen av deres Wright Flyer fant sted 17. desember 1903, seks kilometer syd for Kitty Hawk i North Carolina (USA). Flyet var utstyrt med en 8,8 kW motor og to skyvepropeller. Brødrene lagde selv propellene utskåret i tre. De gjennomførte fire testflygninger denne dagen, hvorav den lengste turen varte i 59 sekunder. Tre dager senere tok de Flyer 2 ut av hangaren og fløy i en hel sirkel. I 1904 fløy de i fem minutter i strekk, mens i 1905 fløy de over 30 minutter med Flyer 3.

Brødrenes bakgrunn

Brødrene Wright drev sitt eget sykkelverksted i Ohio (USA), der de også konstruerte sykler, trykkemaskiner, motorer og andre mekaniske innretninger. Mennesket har alltid hatt et ønske om å fly, og det hadde også Wright-brødrene. Deres mekaniske ferdigheter ga grobunn for å dyrke modellglidning. De første modellene ble bygget rett før 1900-tallet. Spesielt sykkelarbeidet deres påvirket deres tro på at et ustabilt kjøretøy, slik som en flymaskin, kunne kontrolleres og balanseres med litt øvelse. Fra år 1900 til deres første motorflyvning i 1903, utførte de utallige glidetester som også utviklet deres ferdigheter som piloter. Deres butikkansatte Charlie Taylor ble en viktig brikke i teamet, da han i tett samarbeid med brødrene bygget deres første flymotor.

  • Den første flyvningen med motorisert fly fant sted 17. desember 1903
  • Brødrene lagde selv propellene utskåret i tre

Wright Brothers National Museum og Teknisk Museum

Vårt eget Teknisk Museum på Kjelsås (Oslo) har i sin samling en modell av en av Wright-brødrenes fly. Men den største samlingen av brødrenes bragder finner du i deres hjemby Dayton (Ohio, Usa). Wright Brothers National Museum huser de viktigste Wright-objektene, slik som Wright Flyer III fra 1905. Ifølge brødrene selv var dette deres viktigste fly. Det kunne fly sammenhengende i over tretti minutter. Dette ble også Orvilles største og siste prosjekt før han døde 30. januar 1948. Orville hadde også en hånd med i bildet av designet av Wright Hall, der flyet utstilles i dag, selv om museet ikke åpnet før i år 1950.

  1. På Teknisk Museum finner du en modell av en av Wright-brødrenes fly
  2. Wright Brothers National Museum huser de viktigste bragdene til brødrene

Hvem var Orville og Wilbur?

Wilbur ble født 16. april 1867, og lillebroren Orville ble født 19. august 1871. De ble født på to forskjellige steder, da familien flyttet mye. Wilbur ble født i Indiana, mens Orville ble født i Ohio. De var to av i alt syv brødre født inn i en amerikansk familie med engelske og hollandske aner. Brødrenes mor, Catherine Reeder, kom fra Vandelbilt-familien i New Rochelle i New York, og var således av beste herkomst. Faren til brødrene var biskop i kirken United Brethren in Christ. Han reiste mye i jobben, og familien flyttet tolv ganger før de endelig slo seg ned for godt i Dayton (Ohio) i 1884.

Da Wilbur og Orville var små fikk de et lite helikopter i gave fra sin far. Dette var et staselig leketøy basert og bygget på en oppfinnelse til den franske luftfartspioneren Alphonse Pénaud. Det var laget av papir, bambus og kork, og utstyrt med en strikk til å drive den lille motoren. Materialene var skjøre, og helikopteret gikk fort i stykker. Da fant guttene det for godt å like gjerne bygge sitt eget helikopter, basert på den franske luftfartspionens prinsipper. Byggingen ble en suksess, og dette kan sies å være opprinnelsen til guttenes fascinasjon for flyvemaskiner, noe som førte dem inn i historien som luftfartens fedre.

FAQ

Når fant den aller første flyvningen sted?

Den første flyvningen ble gjennomført med Wright Flyer, og fant sted 17. desember 1903 i North Carolina

Hvor lenge varte den første flyvningen?

17. desember ble det gjennomført fire testflygninger, hvorav den lengste varte i 59 sekunder. De påfølgende modellene kunne fly i opptil tretti minutter.

Finnes flyene den dag i dag?

Ja, Qright-brødrenes viktigste oppfinnelser står på Wright Brothers National Museum i deres hjemby Dayton, Ohio. Du finner også en modell av et av deres fly på Teknisk Museum i Oslo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *