borgfly.com Flyhistorien Flyhistorien

FlyhistorienBrødrene Wright sendte det første motoriserte flyet som var tyngre enn luft opp fra bakken i 1903. Dette var starten på et nytt eventyr for hele verden. Siden den gang har verden blitt mindre ved bruk av store fly som tar mennesker fra den ene siden av kloden til den andre på under en dag. Nå finnes det en rekke produsenter rundt om i verden som produserer ulike modeller med ulike formål. Vi skal gå nærmere inn på de to gigantene Boeing i Amerika og Airbus i Europa, samt noen mindre modeller du kjenner igjen fra kortbanene i Norge.

  • Boeing
  • Airbus

Boeing

Boeing 737 er et velkjent fly for de fleste, og du har mest sannsynligvis hatt en eller flere turer med denne flytypen. Dette flyet er et kort- og mellomdistanse tomotors jetfly som brukes av både SAS og Norwegian på strekninger i Norge og resten av Europa. Flyet ble utviklet som en mer økonomisk og kortere versjon av Boeings 707 og 727 og har til nå ni ulike modeller som rommer fra 85 til 220 passasjerer. Boeing har hatt en stor suksess med sin 737 som er det mest solgte jetflyet i verden. Flyet har blitt produsert kontinuerlig siden 1967, og de har ingen planer om å stoppe med det første.

Kun to år etter den første 737 modellen kom et nytt fly fra fabrikkene til Boeing. Dette flyet er 747 typen, eller Queen of the Sky som den også blir kalt. Dette er verdens nest største jetfly etter Airbus sin A380 og frakter passasjerer interkontinentalt på noen av verdens lengste flyruter. Jumbojetten er fortsatt i produksjon og brukes av store flyselskaper som Delta, United, Quantas, Lufthansa og KLM. Flyet har mange bruksområder. Først og fremst kan det frakte opptil 467 passasjerer over 13 450 km med en fart opp mot 0,85 Mach eller 920 km/t. Flyet brukes også av NASA til å frakte romferger, og av det amerikanske forsvaret.

Airbus

Boeing har sin 737 og Airbus har sin A320. Dette er flytypen SAS sakte, men sikkert bytter ut sine gamle 737 fly med. Dette er igjen et kort- til mellomdistanse tomotors jetfly som passer perfekt til å fly mellom store norske byer eller på ruter innenfor Europa. Dette flyet, som produserer av de franske konkurrentene til Boeing, kan frakte med seg opptil 189 passasjerer. Når A320 først havnet på markedet i 1988 var det revolusjonerende for luftfartens fremtid. Flyet var nemlig første til å ta i bruk et fly-by-wire-system, noe som betyr at flyet kontrolleres fra cockpit med elektroniske systemer istedenfor mekaniske.

Hvis vi skal ta med Boeings sin 747 må vi nesten nevne Airbus sin A380. Dette er nemlig den største jumbojetten som opererer i himmelen i dag. Dette flyet ble for første gang produsert i 2005 og kan transportere hele 853 passasjerer over en distanse på 15 400 km. Store selskaper som Singapore Airlines, Emirates, Qantas, Air France og Lufthansa har brukt flyet på interkontinentale flyreiser siden 2007. I seg selv veier flyet 276 800 kg, men kan i fullastet stand veie hele 590 000 kg. Etter planen vil Airbus levere sitt siste A380 fly i 2021.

Mindre passasjerfly

På kornbanenettverket i Norge kan vi ikke bruke store jumbojetter eller andre jetfly. Men Widerøe, som er den største operatøren av disse banene, har en like spennende flyflåte som de store flyselskapene. Widerøe er mest kjent for sine Bombardier Dash-8 propellfly, som blir produsert av kanadiske de Havilland Canada i Toronto. Det nyeste tilskuddet i familien ble Dash-8 Q200 i 2012. Denne 200 serien kan frakte opp mot 40 passasjerer og er perfekt til de norske forholdene med ankomster og avganger på korte flyplasser med mye terreng i området. Widerøe holder på med å se etter fly som kan erstatte sine Dash-8 fly i nærmeste fremtid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *