borgfly.com Militærfly Militærfly uten våpen

Militærfly uten våpenMilitærfly er ikke kun utrustet med bomber og andre våpen. Det norske Luftforsvaret, og andre luftforsvar rundt om i verden, består av en rekke andre fly som bistår militæret på andre måter. Noen fly er designet for transport av våpen eller mannskap, andre fly er utrustet med radarer for overvåkning, noen fly er skapt for tanking og vi har også mange fly for opptrening av fremtidige piloter i forsvaret. Videre i teksten går vi nærmere på noen produsenter som har produsert mange fly og ulike flytyper som er en del av luftforsvaret til land over hele verden.

  • Lockheed
  • Boeing
  • SAAB Safari

Lockeed

Det er nok flyene fra Lockeed Corporation du vil kjenne igjen fra det norske Luftforsvaret eller fra krigsfilmer, da enten med kallenavn som Hercules eller Orion. Sistnevnte flyr operativt for det norske Luftforsvaret. Mer spesifikt er det Lockheed P-3 Orion vi i Norge bruker, da som et taktisk overvåkingsfly. Flyet ble først introdusert i 1962 og brukes nå operativt av blant annet United States Navy, Deutsche Marine , Royal Australian Air Force og Luftforsvaret. Det norske Luftforsvaret har seks fly av typen, som alle er stasjonert på Andøya. Flyet er montert med fremoverrettet og bakovervendt søkeradar samt sensorer som oppfatter endringer i magnetfelt.

Ved siden av Orion er Hercules et annet velkjent navn fra Lockheed familien. Lockheed Martin C-130 Hercules er en av de mest kjente, og er et transportfly med fire turbopropmotorer ofte brukt til militært transport og lufttanking. Siden flyet ble introdusert i 1999 har flytypen blitt ført inn i flyparken til United States Air Force, Royal Air Force, Luftforsvaret og United States Marine Corps. Siden den gang har flyet blitt brukt flittig i både militære, sivile og humanitær-hjelp operasjoner verden rundt. I Norge står disse flyene stasjonert på Gardermoen. Den 15. mars 2012 mistet Norge et av disse flyene med fem mannskap på en tur fra Evenes til Kiruna.

Boeing

Når vi tenker på Boeing tenker vi ofte på de sivile flyene som 737, 747 og 787. Men Boeing står også for produsering av en rekke militære strategiske transportfly. En av modellene er blant annet Boeing C-17 Globemaster III, det nyeste operative tunge transportflyet i det amerikanske forsvaret. Dette flyet brukes av United States Air Force, Royal Air Force, Royal Australian Air Force, Canadian Forces og NATO SAC for ulike formål som transport av våpen, varer eller mannskap. Flyet kan frakte tung transport interkontinentalt, og med sin lange rekkevidde trenger flyet sjeldent å tanke på disse turene.

Et navn med noen elementer du kanskje vil kjenne igjen er et annet militært fly fra Boeing, twin-enginge Boeing 737 AEW&C E-7 Wedgetail. Til nå er det kun 14 fly av denne typen bygd, og de brukes operativt av Royal Australian Air Force, Turkish Air Force , Republic of Korea Air Force og Royal Air Force. AEW&C står for Airborne Warning and Control System, et radarsystem som brukes for overvåkning av andre fartøy både i himmelen og på sjø eller bakken. Med Boeing 737 AEW&C sin lette ramme er flyet ofte brukt for overvåkning og taktisk trening i luftrom.

SAAB Safari

Det er ikke slik at militære flygere går rett på de tyngste militærflyene når de starter sin innledende flygertrening. Før pilotene flyr større fly som de fra Lockheed og Boeing øver de gjerne på fly som modellen Saab MFI-15 Safari. Dette er et en-motors propellfly som brukes av det norske Luftforsvaret. Du kan se disse lette flyene malt i gult blant annet på Bardufoss lufthavn. Produsenten SAAB har utviklet dette flyet perfekt for fremtidige kamp- og transportflygere. SAAB Safari kan fly på hastigheter mellom 48 og 198 knop og tåler G-krefter mellom +6 G til -3 G for akrobatikk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *