borgfly.com Luftfartøy Norsk Luftfartsmuseum

Norsk LuftfartsmuseumNorsk Luftfartsmuseum ble opprettet i 1994 og representerer sivil og militær luftfartshistorie. Museet ligger sentralt plassert i Bodø. Sammen med Luftforsvarsmuseet og Avinor Museum rommer museet hele 10 000 kvadratmeter, noe som gjør det til det største av sitt slag i Norden, og et mekka for flyinteresserte. Bygningen er til og med propellformet så ingen skal beskylde dette museet for ikke å være gjennomført.

Som nasjonalt museum har Luftfartsmuseet et samfunnsansvar for hvordan de forvalter sin samling og for å formidle innholdet. De tar årlig i mot ca. 40 000 besøkende, og dette inkluderer flere skoleklasser som kommer hit for å lære om historien på en engasjerende måte. Her er også bibliotek, innholdsrike magasiner og et verksted for restaurering av gamle fly.

Formidling

Museet er delt i to avdelinger for den sivile og den militær siden av luftfarten. Utstillingene har flere berømte flytyper som viser utviklingen fra de tidlige pionerne gjorde sine halsbrekkende forsøk og fram til dagens jetfly. Blant flyene som er utstilt finner du et fult operativt veteranfly, et 75 år gammel arbeidsjern, som jevnlig er å se oppe i luften den dag i dag.

Noorduyn Norseman R-AF er Luftfartsmuseets stolthet. Norseman gikk for å være en allsidig og pålitelig maskin og flytypen ble brukt av det norske luftforsvaret i ca. 15 år. Etter andre verdenskrig fungerte de som lette transportfly under gjenoppbyggingsarbeidet. Museet betegner flyet som en kulturskatt de gjerne vil dele. Flyet er ofte med på flyshow og andre aktuelle arrangementer for å vises fram i luften.

Samlingen

Det er likevel trygt plassert innenfor museets vegger du finner den største samlingen. Den består av fotografier, ulike objekter, dokumenter og selvsagt mange forskjellige flytyper. Det er mange flydeler både på utstillingen og i magasinet i tillegg til 40 hele fly. Museet tar for øyeblikket ikke i mot flere tilskudd, med mindre objektet anses å være av nasjonal betydning.

Materialet museet forvalter skal være med på å høyne kompetansen om luftfartens historie og dens betydning for utviklingen av det norske samfunnet. Kald krig er et satsingsfelt museet jobber for å øke kompetansen rundt, de har verdt med på å bygge opp et sterkt fagmiljø, som igjen har ledet til samarbeid om et eget Kald Krig-museum i Bodø.

Spennende opplevelser

Det er ikke bare for å se på flyene du kommer til Norsk Luftfartsmuseum, det er også flere opplevelser du aktivt kan ta del i. Du kan for eksempel prøvesitte en åpen cockpit i en Starfighter, en berømt jagerfly av typen du vil kjenne igjen fra amerikanske filmer. Flyet har stått for flere rekorder og det er faktisk et av verdens raskeste fly.

Og om ikke det gir deg følelsen av luft under vingene vil nok flysimulatoren gjøre det. Newton Flight Academy, som er en av museets samarbeidspartnere, tilbyr tre «full-motion»-simulatorer lett tilgjengelig på museets parkeringsplass. Maskinene er laget for å gi en så ekte opplevelse som mulig. Du får en kort opplæring fra en instruktør før du tar av og flyr over kjente omgivelser i Bodø.

Magasinet Flyhistorie

Det er også verdt å nevne at det blir gitt ut et magasin med artikler som tar for seg norsk luftfartshistorie, både fra et teknisk og fra et menneskelig perspektiv, og alle skribenter med relevant kunnskap kan sende inn sine bidrag. Magasinet Flyhistorie har fire oppslag i året, hvis hovedformål er å vekke landsdekkende interesse for alt som har med flyging å gjøre.

Praktisk informasjon

Frister det med et besøk? Adressen er Olav V Gate. For de som kommer med Hurtigruta går det buss direkte fra kaien, og for de med bil er det gode parkeringsforhold. En voksenbillett koster 175 kr. Museets ordinære åpningstider er mellom 10.00-16.00 mandag til fredag, og mellom 11.00-17.00 i helgene. I sommermånedene er det åpent fra 10.00-18.00 hele uken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *