borgfly.com Propellfly Propellfly

PropellflyPropellfly er mindre enn jetfly og flyr gjerne med en lavere marsjfart. Vanligvis måles cruice farten i true airspeed (TAS) i motsetning til jetfly som bruker Mach. Propellfly bruker en stempelmotorer eller turbinmotorer for å produsere kraft til en eller flere propeller montert på flyets vinge eller nesetipp. Propellfly har mange ulike bruksområder. Du kan få tak i mindre propellfly for å lære deg å fly eller holde på akrobatikk eller annen hobbyflygning. Propellfly bruker også kommersielt på kortbanenettverket i Norge og andre deler av verden. Videre skal vi introdusere deg til noen selskap som produserer ulike typer propellfly.

  • Cessna
  • Piper

Cessna

Vi kan ikke snakke om propellfly uten å nevne produsenten Cessna. For å fortelle om Cessna sin historie må vi tilbake til 1911 når bonden Clyde Cessna bygde et fungerende propellfly av tre og ble første person til å fly mellom Mississippi og Rocky Mountains. Selskapet ble senere etablert i Amerika i 1927, og de begynte deretter å produsere propellfly. Selskapet har hatt stor suksess, og deres Cessna 172 er verdens mest produserte enmotors-fly med over 44 000 produserte fly. Det er denne typen du ser blir brukt i flyklubber verden rundt. Flyet blir også brukt til skogbrannovervåkning.

Etter 172 modellen er Cessna 182 Skylane verdens mest produserte enmotors-fly med over 22 000 produserte fly. Flyet er lett å skille fra 172 modellen, siden 182 Skylane blant annet kan montere tre til fire propeller i motsetning til 172 sine to propeller. 182 Skylane kommer også med roterende propeller. Cessna 182 og 172 kommer med fire seter, men selskapet produserer også større varianter slik som Cessna 208 Caravan. Dette enmotors turbopropflyet kan romme opptil 13 mennesker og er designet for kort- og mellomdistanser. Flyet blir ofte brukt sivilt til formål som frakt, fallskjermhopping og ambulanseflyging. 208 Caravan brukes også militært til personelltransport, frakt, elektronisk krigføring og trening.

Piper

Hvis vi skal skrive om Cessna må vi også skrive om Piper. Bak Cessna er nok dette den mest kjente produsenten av propellfly, spesielt for flyklubber og hobbyflygere. Selskapet ble grunnlagt i 1927 av William Piper og holder til i Florida USA hvor de produserer propellfly i ulike størrelser. Du kan lett skille mellom Cessna sine fly med høye vinger og Piper sine fly med lave vinger. Et fly mange tenker på når de hører navnet Piper er ofte PA-28 Cherokee. Første flyturen for dette flyet skjedde den 14. januar 1960, og flyet er fortsatt i produksjon.

PA-28 Cherokee er hovedkonkurrenten til Cessna 172 på grunn av deres mange like bruksområder. PA28 brukes som treningsfly i flyklubber over hele verden, som flytaxi og til hobbyflyvning. Flyet kommer med to eller fire seter. Et litt større fly fra Piper er PA34 Seneca modellen deres. Dette flyet kommer med to motorer og har vært i produksjon siden 1972. Flyet kommer i syv ulike typer som har blitt videreutviklet siden flyets første tur. Sivilt brukes PA34 brukes ofte av mindre flyselskaper over mindre strekninger, av mindre selskaper eller til personlig bruk. Militæret i Mellom- og Sør-Amerika, samt i Serbia har også noen PA34 fly.

Tupolev Tu-95

Vi ønsket å ha med et militært fly i denne listen, og da valgte vi vår favoritt innenfor propellfly. Militærflyet Tupolev Tu-95 er et digert strategisk bombefly med fire turbopropmotorer. Flyet ble for første gang produsert i 1979 av Sovjetunionen og flyet ble mye brukt under den kalde krigen. TU95 ble en enorm bragd siden dette var og er det raskeste propellflyet der ute med en fart på opptil 920 km/t. Flyet må operere med et mannskap på syv personer, og kan frakte dem over 15 000 km men kan også tankes i luften. Det er forventet av Russland vil fly sine TU95 fram til 2040.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *