borgfly.com Luftfartøy Viktigheten av militære og sivile fly opp gjennom historien

Viktigheten av militære og sivile fly opp gjennom historien



Vi mennesker har alltid drømt om å kunne fly som fuglen. Da brødrene Wright klarte å gjennomføre verdenshistoriens første bemannede, motoriserte flytur i 1903 banet de vei for en sivil og militær utvikling som har reddet liv, avgjort kriger og sendt mennesker ut i verdensrommet. Flyreiser blir stadig rimeligere og vi kan fly lengre og frakte mer uten mellomlanding for å fylle drivstoff.

På våre sider kan du lese mer om dette fantastiske eventyret. Om alt som skjedde mellom brødrene Wright flydde for første gang til de første transportflyene tok av, og alt som kommer i fremtiden. Luftfarten har en spennende historie og vi gleder oss til å dele dette med deg. Under får du en liten smakebit av hva du kan lese om på våre sider.

Sivil luftfart

Da SAS begynte å fly folk fra Skandinavia og over til USA på 1960-tallet, kostet en tur-retur billett fra Oslo det samme som en ny bil! I dag koster de aller rimeligste énveis flybillettene mellom Norge og USA 800 kroner. Faktisk kan man i dag besøke nesten alle steder i verden for maks 10 000 kroner i flybilletter.

Ved naturkatastrofer kan man med gigantiske (og ofte militære) transportfly frakte livsviktig mat og utstyr som redder mange liv på rekordtid. Med helikoptre slukkes skogbranner i utilgjengelige områder som ellers bare ville brent ned. Luftambulanse og legehelikopter redder daglig liv etter alvorlige trafikkulykker og store personskader som krever ultra rask sykehusbehandling. Vi skriver mer om sivil luftfart og ulike flytyper på våre sider.

Militære fly og luftvåpen

Militære fly blir ofte forbundet med bombefly eller jagerfly slik som den velkjente F-16. Sistnevnte er noen eksplosive fly med enorm hastighet akselerasjon og bevegelsesmotstand. Jagerflypiloter har en av de mest krevende jobbene i verden, og må tåle enorme G-krefter og akselerasjoner, og må samtidig alltid være foran flyet og være forberedt på alt som kan skje i omverdenen.

Men militærfly blir ikke kun brukt som våpenfly. Flyparken til militærstyrker verden rundt består også av store tungt fly til frakt, transportfly til mannskap, og overvåkningsfly for taktisk bruk og under humanitære aksjoner. Vi kan heller ikke glemme de like viktige helikoptrene. Lær mer om de ulike flytypene du kan finne i militæret, og deres ulike driftsområder hos oss!

Fremtidens fly = elektriske

Miljøproblemene er et overhengende tema når vi snakker om fly. Det er klart at luftfarten også må bidra for å løse problemene når det gjelder utslipp av skadelige stoffer i atmosfæren. Men blant annet på det siste flyshowet i Paris i 2019 kan vi se en endring i luftfarten. Elektriske- eller hybridfly er på vei inn i luften.

Til nå er det kun mindre hybridfly og el-fly i luften. Dette er blant annet perfekt for kortbanerutene i Norge. Det er mulig at Widerøe vil få sine første elektriske eller hybride fly allerede i 2024, og at hele flyparken er elektrisk i 2030. Men Boeing, Airbus og NASA jobber også med utvikling av sine elektriske fly, så vi har en grønn luftfart i fremtiden.

Fly uten piloter?

Vil du stole på et fly uten en pilot i cockpit? Dette kan nemlig være en mulighet i fremtiden, siden vi allerede ser biler som Tesla som kan bli kjørt uten menneskelig kontroll. Mye av pilotenes jobb er jo allerede automatisert. Men når det kommer til etiske spørsmål eller uforutsette hendelser kan mennesker fortsatt ha en fordel fremfor maskinene.

Droner

Vi vil si at droner er en like fullverdig medlem av luftfarten som militære og sivile fly, samt helikoptre og glidefly uten motor. Droner har fått et helt spesielt ansvar og bruksområde mennesker og fly ikke får til. Farlige oppdrag i variert terreng, leting i tette skoger og militære oppdrag bak fiendens linjer er jobber droner har tatt over for fly.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *